Manifest pentru gastronomia franceză

Stabilit de peste 15 ani în Franța, Marius Rădăcină a avut timp suficient să descopere și să se lase cucerit de „l´arte de vivre” sau, pe românește, arta de a trăi a francezilor. Și pentru că a vrut să aducă acest stil de viață și de a mânca și în România, în 2022 a pus pe hârtie proiectul unui boutique construit în jurul gastronomiei franceze. „Pe o suprafață de 100 de kilometri în jurul orașului în care locuim sunt 11 restaurante cu stele Michelin. Am fost impresionat de combinațiile atât de simple și de plăcute și mi-am dorit să împărtășesc publicului din România acel «savoir-faire» gastronomic francez atât de cunoscut în întreaga lume”, spune fondatorul Les Saveurs de France. De la idee până la proiect a fost nevoie de doar 12 luni, timp în care principala provocare a fost recrutarea de producători. „Dacă pentru concept în sine, alegerea locației și design lucrurile s-au așezat relativ ușor, la partea de sortimentație am avut ceva mai mult de lucru. Majoritatea colaboratorilor mei au produsele contractate de restaurante sau chefi Michelin, și nu numai, chiar înainte de a fi elaborate. Așadar, principala provocare a fost să conving primul producător că România este o țară care merită atenție. Cu o singură excepție, Groix&Nature, toate produsele listate sunt din sudul Franței, realizate artizanal de mici producători locali". punctează Marius Rădăcină.
O sortimentație haute de gamme
Odată bifat primul producător, puterea exemplului a fost un argument suficient de puternic pentru a atrage și alți producători mici. „Acum avem listate în jur de 400 de repere, toate produse artizanale, haute de gamme. Și spun acest lucru pentru că o parte dintre produsele prezente pe raftul Les Saveurs de France sunt folosite în restaurante cu o stea/stele Michelin din întreaga lume, dar și pentru că chefi de renume mondial folosesc aceste produse în compozițiile creațiilor lor”, explică antreprenorul. Astfel, pe rafturile magazinului și-au găsit loc pateurile și terinele de la Maison Telme, cu a sa creație exclusivă a Chefului Michelin Jeny Gleize, usturoiul negru de la Maison Boutarian folosit, printre alții, de Georges White, Anne Sophie Pic, l'Auberge Paul Bocuse, dulcețuri Maison Gannac cu lămâi de Menton și al său Onctueux folosit de Alain Ducasse, triplu etoilat, dar și uleiurile Terre de Bonaventure, furnizorul de ulei de măsline pentru două restaurante din Franța și un restaurant din Singapore, toate trei cu stele Michelin. „Deși în ultimii ani segmentul de magazine specializate a luat avânt, îndrăznesc să spun că zona de gastronomie franceză nu a trezit interesul multor antreprenori. Anumiți competitori pe care îi avem au ales un concept diferit și s-au axat pe vinuri și brânzeturi. Eu am ales să aduc produse speciale, mai subtile, pe care consumatorii le-au încercat poate în vacanțe și la care nu aveau acces și în România”, susține antreprenorul.
Link revista: https://revistaprogresiv.ro/articole/les-saveurs-de-france-manifest-pentru-gastronomia-franceza
Astfel, pe lângă pateuri și terine, uleiuri de măsline, gama de produse a fost completată de condimente, unde putem găsi celebrele ierburi de Provence și sarea de Camargue ce nu lipsesc din bucătăria niciunui chef Michelin, oțet, perle balsamice, produse cu trufe de la Maison Plantin, furnizor pentru Palatul Élysée, sosuri și pesto, dar și de dulciuri precum biscuiți, creme tartinabile, dulcețuri, miere, siropuri.
Sustenabilitatea, parte din concept
Și pentru că „natural” este unul dintre conceptele de bază în gastronomia franceză, Marius Rădăcină a ținut ca și boutique-ul să reflecte acest crez.